Warsztaty Kulinarne Pana Jacka KORDASA, Mistrza Sztuki Gotowania – Szefa Kuchni Hotelu Trzy Korony w Rzeszowie

W dniu 3 lutego 2016, na zaproszenie Dyrektora, naszą Szkołę po raz kolejny odwiedził Szef Kuchni Hotelu Trzy Korony w Rzeszowie – Pan Jacek Kordas Mistrz Sztuki Gotowania z ponad 35-letnim stażem w zawodzie Kucharza – celem przeprowadzenia cyklicznej lekcji pokazowej z gotowania dla uczniów Szkoły Usług Hotelarskich, Sztuki Gotowania i Innych Zawodów oraz Niepublicznej Szkoły Przysposabiającej do Pracy w Dębicy. Tematem przewodnim była sztuka przyrządzania tradycyjnych potraw polskiej kuchni z elementami kuchni włoskiej.

Pod okiem mistrza Jacka Kordasa uczniowie przygotowywali następujące potrawy: Racuchy z musem truskawkowym oraz jabłkowym, placki ziemniaczane z gulaszem drobiowo-warzywnym, lazanię, makaron tagliatelle z brokułami i serem, pieczona pierś z kurczaka nadziewana papryką i pieczarkami oraz deser – tiramisu. Uczyli się także prostych czynności, jak krojenie cebuli w kostkę, czy nacinanie fileta kurczaka przed nadziewaniem go, przygotowanie musu z jabłek oraz smażenie racuchów i placków ziemniaczanych.

Mistrz Kucharski Pan Jacek Kordas od wielu lat współpracuje z Fundacją Educare et Servire i z wielkim entuzjazmem uczy młodzież i dorosłych w szkołach i warsztatach / szkoleniach prowadzonych przez Fundację. Między innymi był jednym z trenerów Projektu „Mistrzowie Kuchni” w którym EDUCARE et SERVIRE, jako lider podnosiło kwalifikacje 100 kucharzy Województwa Podkarpackiego.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz