W dniu 27 października 2016 Fundację Educare et Servire oraz prowadzone przez nią szkoły w nowej siedzibie , przy ul. Krakowskiej 25 w Dębicy – Szkołę Usług Hotelarskich, Sztuki Gotowania i Innych zawodów oraz Niepubliczną Szkołę Przysposabiającą do Pracy odwiedzili goście z Wielkiej Brytanii, Kenneth Payne – właściciel firmy Torridge Training Consultants LTD, oraz Alma Belles – pracownik Urzędu Miasta Wrexham w Walii. Educare et Servire wraz z BD Center z Rzeszowa i Partnerami z Wielkiej Brytania zamierzają wkrótce realizować międzynarodowy projekt w zakresie dualnego kształcenia zawodowego dla osób niepełnosprawnych.
Goście zapoznali się z różnymi aktywnościami Fundacji, rozpoczynając od wizyty w grodzie słowiańskim w Stobiernej, który został zbudowany przez Gminę Dębica, od 6-ciu lat jest dzierżawiony przez Fundację Educare et Servire. Goście z zainteresowaniem wysłuchali „żywej lekcji historii” dla kilkudziesięciu uczniów i nauczycieli, którzy odwiedzili Gród w Stobiernej, przedstawionej przez Piotra Kamińskiego, który był twórcą pomysłu Grodu w Stobiernej, który przestawił w swojej pracy magisterskiej na Uniwersytecie Jagiellońskim.
Najważniejszym etapem wizyty Gości z Anglii było zapoznanie z metodami kształcenia zawodowego realizowanego przez szkoły prowadzone przez Educare et Servire. Podczas prawie 3 godzinnej wizyty w nowej siedzibie szkoły przy ul. Krakowskiej 25 goście mogli zobaczyć od najlepszej strony uczniów SUHSGiIZ oraz NSPP w czasie warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Piotra Bassarę – Mistrza kucharskiego i właściciela dębickiej restauracji „Steak house”.
Po warsztatach nastąpiła oczywiście degustacja zdrowego posiłku przygotowanego przez uczniów z pomocą mistrza. A na deser goście i uczniowi mogli spróbować okolicznościowych ciasteczek i muffinek przekazanych przez właścicielkę dębickiej cukierni – Panią Barbarę Bassara-Poprawę. Po degustacji dodatkowo Pan Piotr Bassara wygłosił krótki wykład ze szkolnego cyklu „Spotkanie z przedsiębiorcą” przedstawiając „sucess story” na przykładzie swojej restauracji. Goście z Anglii byli pod dużym wrażeniem stopnia zaangażowania i emocje uczniów – widoczne na zdjęciach – w pomoc kucharzowi w przygotowaniu potraw a następnie w serwowaniu smakowitego dania i napojów oraz w sprzątanie kuchni po pracy.
Niespodzianką tego dnia była także wizyta w szkole Dawida Bryga, przedstawiciela firmy P.P.H.U. POLSMAK S.C z Dębicy, który w imieniu właściciela firmy Jerzego Sarnocińskiego przekazał drobne upominki i gadżety dla szkoły i uczniów oraz przede wszystkim pokaźny zestaw przypraw i mieszanek ziołowych – pod marką Carumo, produkowanych firmę POLSMAK. Serdecznie dziękujemy za produkty które zostały już wykorzystane w czasie warsztatów a reszta zostanie sukcesywnie wykorzystana na potrzeby zajęć gastronomicznych w szkole.
Ostatnim etapem wizyty Almy Belles oraz Kenneth’a Payne w Dębicy był wyjazd do Hotelu GRAND SPA w Chotowej, gdzie od 2 lat uczniowie SUHSGiIZ odbywają praktyki zawodowe. Dyrektor szkoły , Antoni Kamiński, który towarzyszył gościom przez cały czas wizyty pokazał im salę balowo-konferencyjną Hotelu GRAND SPA w Chotowej, mieszczącą od 150 do 250 gości, jako potencjalne miejsce organizacji konferencji w ramach przyszłego projektu.